Επιλεξτε το ιδανικο για εσας

Χτενισματα

Τα μαλλιά αποτελούν κάτι περισσότερο από κομμάτι του εαυτού σας καθώς φανερώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας σε κάθε εμφάνιση που πραγματοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή.

Τα χτενισματα δε, που επιλέγετε να υιοθετείτε, μαρτυρούν τη διάθεσή σας, αποτυπώνουν τα συναισθήματα και αποκαλύπτουν τις προσδοκίες σας, είτε ακολουθείτε τα πρότυπα της σύγχρονης μόδας, είτε προτιμάτε το δικό σας, προσωπικό στιλ. Τα μαλλιά σας με άλλα λόγια, και φυσικά, τα χτενισματα που διαλέγετε, δεν μπορούν παρά να λειτουργούν σαν… τον καθρέφτη της ψυχής σας.

xtenismata2

Χτενισματα για το Πρόσωπό σας

Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, γι αυτό και δεν είναι εφικτό να προσιδιάζουν όλα τα χτενισματα σε όλες τις φυσιογνωμίες. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας τις αναλογίες του προσώπου, τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να αναδείξετε, τα ψεγάδια που πιθανώς έχετε να αποκρύψετε, τον «χαρακτήρα» που επιδιώκετε να προβάλλετε, προτού επιλέξετε το καινούριο σας χτένισμα.

Ο εξειδικευμένος στην προσωπολογία κομμωτής, Κωνσταντίνος Χατζής, μπορεί να σάς προτείνει το ιδανικό χτένισμα για το πρόσωπό σας.

xtenismata4Αν λοιπόν, έχετε στρογγυλό πρόσωπο σάς ταιριάζουν καλύτερα τα χτενισματα που δίνουν έμφαση στην κορυφή του κεφαλιού με όγκο, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μπούκλες και τα πολύ σφιχτά τραβηγμένα μαλλιά προς τα πίσω.

Αν έχετε μακρόστενο πρόσωπο επιλέξτε ένα χτένισμα με χωρίστρα στο πλάι -η ασυμμετρία προσδίδει ισορροπία στην περίπτωσή σας- ή με μπούκλες που «γεμίζουν» τα πλαϊνά σας σημεία. Συστήνεται να αποφεύγετε τα ίσια μαλλιά διότι θα κάνουν το πρόσωπό σας να δείχνει περισσότερο μακρύ και στενό.

Έχετε φαρδύ μέτωπο, στενό πηγούνι και το πρόσωπό σας μοιάζει με σχήμα καρδιάς; Επιλέξτε χτενισματα που προσφέρουν όγκο στις άκρες των μαλλιών σας ή με μπούκλες στο ύψος του πηγουνιού. Απορρίψτε looks με τα μαλλιά σας τραβηγμένα προς πίσω και εκείνα που προσθέτουν πλάτος στο επάνω μέρος του προσώπου.

Αν το πρόσωπό σας έχει σχήμα τριγώνου, προτιμήστε χτενισματα που «γεμίζουν» στους κροτάφους και στενεύουν προς το πηγούνι ή άλλα με όγκο κοντά στις ρίζες των μαλλιών σας και χωρίστρα στο πλάι -αποφύγετε ωστόσο, τη χωρίστρα στη μέση.

Μήπως το πρόσωπό σας έχει τετράγωνο σχήμα;Η καλύτερη πρόταση για εσάς είναι οι μπούκλες, καθώς γλυκαίνουν τα χαρακτηριστικά σας, ή να επιλέξτε χτενισματα με χωρίστρα στο πλάι. Αν τα μαλλιά σας είναι μακριά πείτε «όχι» στο ίσιωμα που κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται σκληρό.

Αν το πρόσωπό σας έχει σχήμα οβάλ, έχετε δηλαδή συμμετρικό μέτωπο και σαγόνι, τα χτενισματα που διαλέγετε χρειάζεται να αναδεικνύουν αυτή την αρμονία των χαρακτηριστικών σας. Προτιμήστε επομένως, τις μπούκλες ή και τα λεία ίσια μαλλιά αλλά αποφύγετε τα look που έχουν κατεύθυνση προς τα μπροστά, όπως και τις πολύ μακριές φράντζες.

Χτενισματα ανά μήκος μαλλιών

Οι τάσεις της μόδας για τα μαλλιά μεταβάλλονται από σεζόν σε σεζόν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ρούχα και τα παπούτσια. Όμως, για κάθε μήκος μαλλιών υπάρχουν μερικές διαχρονικές προτάσεις, που εναρμονίζονται με τις μοντέρνες ιδέες κάθε εποχής, προκειμένου να επιτυγχάνεται ένα άρτια αισθητικό αποτέλεσμα.

Μακριά μαλλιά

Αν έχετε μακριά μαλλιά, αναλόγως φυσικά και με τον τύπο τους, μπορείτε να εφαρμόσετε ποικίλα χτενισματα, που να αναδεικνύουν το μήκος και το χρώμα τους. Οι πλεξούδες είναι πολύ βολικές για κάθε εποχή του χρόνου και συγχρόνως, εξαιρετικά μοδάτες. Μπορείτε να επιλέξετε χτενισματα με ογκώδεις αλογοουρές και κότσους, άλλοτε να προτιμήσετε να δημιουργήσετε χαλαρές μπούκλες ή και να τα έχετε ίσια και ελεύθερα.

Μεσαίου μήκους μαλλιά

xtenismata1Στα μεσαίου μήκους μαλλιά δύνανται να εφαρμοστούν πολλά και διαφορετικά χτενισματα, σύμφωνα με το στιλ της κάθε ενδιαφερόμενης. Αν προτιμάτε να έχετε τα μαλλιά σας κάτω, επιλέξτε να δημιουργήσετε κυματισμούς που αναδεικνύουν στο έπακρο τη θηλυκότητά σας. Εφόσον σας βολεύουν τα μαζεμένα μαλλιά, μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε πλεξούδες που να ξεκινούν ή από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας με κατεύθυνση προς τα εμπρός, ή από το πλάι προς την άλλη πλαϊνή πλευρά ή να «δέσετε» έναν κότσο με μία λεπτή πλεξίδα.

Κοντά μαλλιά

Τα χτενισματα σε κοντά μαλλιά μπορούν να είναι περίτεχνα και δημιουργικά αλλά και πιο… extreme για τις γυναίκες που τους αρέσει να τολμούν και να ξεχωρίζουν με το στιλ τους. Πείτε «ναι» στον όγκο, επιλέξτε να κάνετε μια πλάγια χωρίστρα ή υπέροχες ελαστικές μπούκλες με ίσια φράντζα. Μπορείτε να τα αφήσετε ελεύθερα και να τα διακοσμήσετε με αξεσουάρ ή να φέρετε από τη μία πλευρά και να κρατήσετε μαζεμένη την άλλη.

Χτενισματα για κάθε Γούστο

Πλεξούδες

 • Γαλλική Πλεξούδα: Η κλασική πλεξούδα που κάνουμε με τις 3 τούφες.
 • Ολλανδική Πλεξούδα: Ίδια με την γαλλική πλεξούδα με τη διαφορά ότι η πλέξη γίνεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα η πλεξούδα να προεξέχει.
 • Ιnside-out Πλεξούδα: Είναι μια μείξη της κλασικής κοτσίδας που κάνουμε με τις τρεις τούφες και της ολλανδικής πλεξούδας. Στην ουσία γυρίζετε τα μαλλιά προς τα έξω και τα ανοίγετε για να πάρουν όγκο.
 • Γύρω- γύρω από το κεφάλι: Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε μακριά μαλλιά, ώστε να γυρίσουμε την πλεξούδα και να την σταθεροποιήσουμε στο επάνω μέρος του κεφαλιού, περνώντας την από μπροστά, σαν να κάνουμε έναν πολύ κομψό κότσο.
 • Πλεξούδα Ψαροκόκαλο: Χωρίζοντας τα μαλλιά σε δύο τούφες και φέρνοντας κάθε φορά τμήματα τούφας το ένα πάνω στο άλλο εναλλάξ, σχηματίζεται μια πλεξούδα που μοιάζει με ψάρι.
 • Πλεξούδα Καταρράκτης: Γίνεται σαν στεφάνι γύρω από τα μαλλιά, αφήνοντας τούφες να πέφτουν κατά το πλέξιμο προς τα κάτω.
 • Πλεξούδα Γοργόνα: Ξεκινά κανονικά πλέκοντας τις τρεις τούφες και στην συνέχεια προστίθενται μικρά τμήματα από την έξω πλευρά.
 • Πλεξούδα Καρουσέλ: Είναι σαν μια αλογοουρά η οποία όμως είναι τυλιγμένη μια πλεξούδα, που ξεκινάει από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού.
 • Πλαϊνές πλεξούδες: Από τη μία μεριά του κεφαλιού γίνονται 3 με 5 μικρές τούφες σε πλεξούδες.
 • Πλεξούδες Boxer: 2 πλεξούδες γαλλικές ή ολλανδικές σαν 2 κοτσιδάκια.
 • Πλεξούδες σε όλα τα μαλλιά σε μικρές τούφες.
 • Πλεξούδες με τελειώματα σε κοτσίδες: 2 ξεχωριστές πλεξούδες με χωρίστρα στη μέση που καταλήγουν σε 2 ξεχωριστές κοτσίδες.

Μπούκλες/ Σγουρά

 • Σπαστά Μαλλιά «παραλίας»: Ελαφρά κυματιστά μαλλιά με ομοιόμορφες αέρινες μπούκλες.
 • Βαγκ Μπούκλες: Οι μπούκλες χτενίζονται προς τα κάτω και ενοποιούνται, δίνοντας ένα ρετρό αποτέλεσμα.
 • Μπούκλες με Όγκο: Με τη βοήθεια ενός κουρέματος με φιλαρίσματα, οι μπούκλες θα έχουν περισσότερο όγκο. Εναλλακτικά προτείνεται κρεπάρισμα στην ρίζα κάθε τούφας.
 • Vintage Μπούκλες: Τύπου Βαγκ με φορά προς τα μέσα.

Αλογοουρά

 • Ψηλή Αλογοουρά: Τα μαλλιά είναι πιασμένα ψηλά στην κορυφή του κεφαλιού.
 • Χαμηλή Αλογοουρά: Τα μαλλιά είναι πιασμένα χαμηλά στον αυχένα.
 • Πλαϊνή Αλογοουρά: Τα μαλλιά είναι πιασμένα ψηλά ή χαμηλά στις πλαϊνές μεριές του κεφαλιού.
 • Αλογοουρά με Πλεξούδες: Γίνονται πλεξούδες στα μαλλιά πριν πιαστούν πάνω ή πάνω στην ίδια την αλογοουρά.
 • Επιμελώς Ατημέλητη: Τα μαλλιά δεν είναι τραβηγμένα ομοιόμορφα πίσω. Απαραίτητος είναι ο όγκος, όπως και κάποιες τούφες να πέφτουν χαλαρά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.
 • Αλογοουρά με Όγκο: Αλογοουρά της οποίας η κοτσίδα κρεπάρεται και προστίθεται όγκος.
 • Αλογοουρά με Μπούκλες: Αφού χωριστεί η κοτσίδα σε τμήματα, σε κάθε ένα γίνονται μπούκλες, ανάλαφρες ή βαριές.

Κότσος

 • Σινιόν: Τραβάμε τα μαλλιά ομοιόμορφα πίσω σε μία χαμηλή κοτσίδα κοντά στον αυχένα την οποία γυρνώντας τη γύρω γύρω, σχηματίζουμε ένα σφιχτό ή χαλαρό κότσο.
 • Μπαλαρίνας: Γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως ο Σινιόν, αλλά βρίσκεται ψηλά στην κορυφή του κεφαλιού.
 • Ψηλός Φουσκωτός Κότσος: Γίνεται στην κορυφή του κεφαλιού κρεπάροντας όλες τις τούφες και στερεώνοντας μία- μία με τσιμπιδάκια, σχηματίζοντας έτσι έναν μεγάλο κότσο με όγκο.
 • Κότσος με Πλεξούδες: Γίνονται πλεξούδες στα μαλλιά πριν πιαστούν πάνω ή πάνω στον ίδιο τον κότσο.
 • Κότσος Μπανάνα: Χτενίζουμε όλα τα μαλλιά προς τα πίσω και τα μαζεύουμε σε μία αλογοουρά λίγο πιο πάνω από τον αυχένα και ελαφρώς προς αριστερά. Τα στριφογυρνάμε με φορά προς τα πάνω δημιουργώντας το σχήμα- μπανάνας. Μόλις «κρυφτεί» όλη την αλογοουρά μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά, στερεώνουμε με τσιμπιδάκια.
 • Κότσος Φιόγκος: Χτενίζουμε τα μαλλιά σε μία ψηλή ή χαμηλή αλογοουρά και σχηματίζουμε τον κότσο, αφήνοντας εκτός μία τούφα. Όταν φτιάξουμε τον κότσο, τον ανοίγουμε στη μέση και περνάμε την τούφα γύρω- γύρω, στερεώνοντας με τσιμπιδάκια.
 • Μισός Κότσος: Πιάνουμε τα μαλλιά μισά – μισά και τα πάνω τα κάνουμε έναν κότσο.
 • Κότσος με ψεύτικες αφέλειες: Το χτένισμα αυτό γίνεται μόνο στα μακριά μαλλιά. Πιάνουμε τα μαλλιά ψηλά σε μία κοτσίδα και αφήνουμε τις άκρες των μαλλιών να πέσουν μπροστά στο κούτελο. Στερεώνουμε με τσιμπιδάκια και σιγά σιγά τυλίγουμε μία- μία τούφα για να σχηματίσουμε τον κότσο.
 • Updo με πλεξούδες: Χαμηλός ή ψηλός κότσος ο οποίος γίνεται σε συνδυασμό με μπούκλες και πλεξούδες οι οποίες στερεώνονται με τσιμπιδάκια κατά μήκος του κεφαλιού.
 • Δύο Κότσοι «Κεφτεδάκια»: Γίνεται στην κορυφή ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, χωρίζοντας τα μαλλιά στα δύο και σχηματίζοντας δύο κοτσίδες. Έπειτα τις γυρίζουμε γύρω- γύρω σχηματίζοντας δύο κότσους και στερεώνουμε με τσιμπιδάκια.

Ίσια Μαλλιά

 • Με Χωρίστρα στη Μέση: Ισιώνουμε τα μαλλιά μας ή τα κάνουμε μπούκλες, κάνοντας τη χωρίστρα μας στη μέση.
 • Τραβηγμένα Προς τα Πίσω / «Wet look»: Τα μαλλιά χτενίζονται προς τα πίσω και εφαρμόζοντας ειδικά προϊόντα στις μπροστινές ρίζες, δίνουμε την αίσθηση ότι είναι «βρεγμένα».

Χτενισματα για κάθε ηλικία

20+

Η φρεσκάδα του νεανικού προσώπου είναι αδιαμφισβήτητη και τα ιδανικά χτενίσματα για τις γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους εστιάζουν στην ανάδειξη της νεανικής θηλυκότητάς τους. Αν είστε 20+ ετών, έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε ό,τι πιο μοντέρνο επιθυμείτε αναλόγως με το μήκος των μαλλιών σας, αλλά και πιο επίσημα χτενίσματα με ανέμελες λεπτομέρειες.

30+

xtenismata3Η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από κομψότητα, στιλ και φινέτσα γι αυτό και τα μαλλιά σας χρειάζεται να έχουν το ανάλογο look. Μπορείτε να επιλέξετε χτενισματα με όγκο για να τονίσετε τη νεανική ωριμότητα του προσώπου σας, αλλά και πιο μοντέρνα σχέδια με επιτηδευμένες πινελιές.

40+

Όσες διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους θεωρούνται πιο κατασταλαγμένες σε σχέση με το στιλ που τους ταιριάζει. Υιοθετήστε χτενισματα που τονίζουν την προσωπικότητά σας αλλά παράλληλα, εκθειάζουν και τη θηλυκότητά σας. Τα σινιον και οι κότσοι που προσδίδουν κύρος, στιλ και κομψότητα σάς ταιριάζουν περισσότερο.

50+

Οι ώριμες γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά τι τους αρέσει και τι τους ταιριάζει. Έχετε πειραματιστεί το παρελθόν και έχετε κατασταλάξει σε συγκεκριμένα χτενισματα που σας αρέσουν περισσότερο. Επιλέξτε εκείνα που διατηρούν την κομψότητα και τη φινέτσα σας, χωρίς να υποβαθμίζουν τη χάρη και τη θηλυκότητά σας. Δημιουργήστε χτενσιματα με ασύμμετρα σχέδια στα μαλλιά σας με φράντζες και μύτες ή, αν έχετε μακριά μαλλιά, επιλέξτε χαλαρές αλογοουρές που ενισχύουν την ώριμη ομορφιά σας.

Χτενισματα για το δικό σας στιλ

Πώς συνηθίζετε να επιλέγετε το χτένισμα που θα εφαρμόσετε στα μαλλιά σας; Υιοθετείτε καθημερινά ένα στιλ που γνωρίζετε ότι σας ταιριάζει, αλλάζετε χτένισμα ανάλογα με τις δραστηριότητές σας ή βάσει περιστάσεων, ή σας αρέσει να πειραματίζεστε και να δοκιμάζετε διαφορετικά look ανά περιόδους; Όποιο και αν είναι το αγαπημένο σας χτένισμα, φανείτε διαλλακτική και μην απορρίπτετε οτιδήποτε καινούριο προτού το δοκιμάσετε -μπορεί πραγματικά να σας εκφράζει!

Νεανικά χτενισματα

Δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά το στιλ και ο τρόπος ζωής σας για να επιλέξετε ένα νεανικό χτένισμα. Αν είστε ή νιώθετε νέα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε μοντέρνες φόρμες για τα μαλλιά σας, που να προσαρμόζονται στις τάσεις της εποχής. Αν τα μαλλιά σας είναι μακριά, είναι τα πλέον κατάλληλα για ανέμελα δεσίματα, χαλαρές μπούκλες και πλεξούδες και ιδανικά για να αφήνονται ελεύθερα ή να διακοσμούνται με αξεσουάρ. Αν έχετε κοντά μαλλιά, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμη πιο extreme χτενισματα, με έντονες ασυμμετρίες.

Εύκολα χτενισματα

Αν ο στόχος σας είναι η πρακτικότητα, τότε μπορείτε να επιλέξετε εύκολα χτενισματα για τα μαλλιά σας, τα οποία να είστε σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά να τα διαμορφώσετε μόνες σας. Αναλόγως με το στιλ σας, το σχήμα του προσώπου σας, το χρώμα των μαλλιών σας και το μήκος τους, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις και να αλλάζετε το look σας όσες φορές θέλετε, εύκολα και απλά αλλά πάντα κομψά.

Ζητήστε μας να σας δείξουμε ποια εύκολα χτενισματα ταιριάζουν στα δικά σας μαλλιά και πώς μπορείτε να τα επιτύχετε μόνες σας στο σπίτι.

Μοντέρνα χτενισματα

Σας αρέσει να ακολουθείτε τις τάσεις της μόδας και να πρωτοτυπείτε με την εμφάνιση των μαλλιών σας; Τότε τα μοντέρνα χτενισματα είναι για εσάς. Δεν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο η βιολογική σας ηλικία, αλλά η επιθυμία σας να ξεχωρίζετε σε κάθε εμφάνισή σας, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα στιλ μαλλιών. Επιλέξτε χτενισματα που υιοθετούν οι stars και δείτε τα να παίρνουν σάρκα και οστά στα δικά σας μαλλιά, πλήρως εναρμονισμένα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την προσωπικότητά σας.

Βραδινά χτενισματα

Έχετε προσκληθεί να παραβρεθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση και επιθυμείτε η εμφάνισή σας να είναι άψογη. Το βραδινό χτένισμα που επιλέγετε εξαρτάται πάντα από την επισημότητα της περίστασης, από το ντύσιμο που σκοπεύετε να φορέσετε, από τη διάθεσή σας και εν γένει το στιλ σας. Επιλέξτε να φτιάξετε στα μαλλιά σας έναν αριστοκρατικό κότσο αν θέλετε να τονίσετε τη φινέτσα σας, ή ένα λιτό σινιόν αν στόχος είναι η ανάδειξη της νεανικής θηλυκότητάς σας.

Βαγκ, Σινιόν και Κότσοι

Θέλετε να δείχνετε κομψή όλες τις ώρες της ημέρας; Επιλέξτε να εφαρμόσετε ένα επίσημο χτένισμα σε μια πιο… επιμελώς ατημέλητη εκδοχή, για να είστε σικ από το πρωί ως το βράδυ. Κάνετε τα μαλλιά σας κότσο, προκειμένου να δώσετε έμφαση στα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Αν ωστόσο, θεωρείτε ότι πρέπει να καλύψετε κάποιες ατέλειες, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να το καταφέρετε ακόμη και με τα μαλλιά σας τραβηγμένα πίσω -με αυξομειώσεις στον όγκο του κότσου, με αφέλειες και τούφες να πλαισιώνουν το πρόσωπό σας.

Με το ίδιο σκεπτικό μπορείτε να πιάσετε τα μαλλιά σας σε ένα όμορφο σινιόν χτένισμα ώστε να φαίνεστε περιποιημένη κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Είτε ψηλά, είτε χαμηλά, είτε δημιουργώντας ασυμμετρίες και αισθητικές ιδιαιτερότητες, το σινιόν είναι από τα χτενισματα που αναδεικνύουν τη θηλυκότητά σας.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τα μαλλιά σας να είναι μαζεμένα αλλά επιδιώκετε το χτένισμά σας να έχει διάρκεια, προτείνεται να επιλέξετε ένα χτένισμα Βαγκ. Γίνεται με πολλούς τρόπους και ταιριάζει σε όλα τα μήκη μαλλιών, έχει χροιά ρετρό και είναι ιδανικό τόσο για εντυπωσιακές βραδινές εμφανίσεις, όσο και για την εργασία σας σε μία πιο ανάλαφρη εκδοχή του.

Κλείστε τώρα ραντεβού για χτένισμα!